INDEXED Webbureau

Aktivering af website cache

Aktivering af website cache

Kom godt igang med at optimere dit website. At bruge cache på dit website er een af de ting, som du kan gøre for, at dit website kører meget hurtigere.

Fordele ved et hurtigt website

Ofte når man benytter en desktop computer med hurtig internetforbindelse og en hurtig browser som Google Chrome, så kører ens website ganske fornuftigt. Men hvad med dem, som har en gammel computer, en mindre hurtig internetforbindelse og måske stadig benytter Windows XP eller lignende?

Ja, så kører tingene ikke længere så hurtigt. Som bekendt så ønsker søgegiganten Google kun det bedste for deres brugere og annoncører, så de vil allerhelst kun vise de bedste og hurtigtste sider. Resultat af de forholdsvis langsomme sider er, at besøgende smutter, før de når at se dit site.

Løsningen er ligetil; optimer hastigheden på dit website og kom foran.

Hvad er cache?

For at forstå cache skal man først forstå, hvordan servere og klienter (browser) fungerer. Når du går ind på en hjemmeside, f.eks. http://jubii.dk, så bygger serveren den html, som du får vist i din browser. Hvis to besøgende kommer lige efter hinanden, så får de højst sandsynligt den samme side leveret, da intet har ændret sig i mellemtiden. Det er derfor ikke optimalt, at serveren skal bruge resourcer på at bygge den samme side to gange i træk.

Det, som man kan gøre for at forebyggge dette ret unødvendige arbejde, er at understøtte cache på serveren. Den vil derfor bygge siden første gang og efterfølgende blot levere den færdige side til næste besøgende, hvilket sparer ret mange resourcer. Smart ikke?

Desværre er det sådan, at noget så simpelt som cache opsætning er der sjældent fokus på fra webleverandøren side, hvilet resulterer i websites, som kunne være meget hurtigere. Det er først, når websitet er populært og får mange besøgende, at man begynder at kigge i den retning, og så er skaden ofte allerede sket med utilfredse kunder.

Mål ydelsen før og efter og se udbyttet at dit arbejde

Før du selv går igang eller bestiller arbejdet hos din webleverandør, så få målt hastigheden af udvalgte sider først.
En god side at starte med er forsiden af dit website, hvilket som regel er den side, som har mest trafik og er den, som dine besøgende ser først.

Til dette kan benyttes forskellige værktøjer som f.eks. Google Webmaster Tools, eller du kan benytte vores egen speedtest. Her kan du se nogle statistikker fra et site som IKKE er optimeret på nogen måde. Som regel vil man lave statistikker over mange tests, så man får et resultat, der er mere præcist.

Her er et eksempler med 50 forespørgsler til forsiden på en ikke optimeret side, som tager udgangspunkt i en tidligere optimeringsopgave:

Time taken for tests: 21.504 seconds
Complete requests: 50
Requests per second: 2.33 [#/sec] (mean)
Time per request: 430.084 [ms] (mean)

Her står der, at vi kan lave 2.33 forespørgsler pr. sekund, eller at een forespørgsel tager 0.43 sekund.

Hvis vi tager samme test på samme site efter optimering , kan du her se, hvor stor forskellen faktisk kan være:

Time taken for tests: 5.427 seconds
Complete requests: 50
Requests per second: 9.21 [#/sec] (mean)
Time per request: 108.543 [ms] (mean)

Som du kan se, er siden blevet 4 gange hurtigere efter optimeringen. Websitet kører ikke bare meget hurtigere, men serveren, som det ligger på, kan også håndtere mange flere forespørgsler, hvilket er en meget stor fordel, hvis man har peaks af trafik.

Opsætning

Opsætning og implementering af cache på websitet behøver ikke være et større arbejde. Mange af de større frameworks og platforme, som websites bygges på, understøtter ofte "out of the box" og skal blot indstilles og opsættes korrekt. Er websitet bygget fra bunden, kan man enten selv implementere det eller benytte sig af en cache server Varnish , som man opsætter foran den oprindelige server.

Vi vil i næste omgang prøve at dække nogle af de mange muligheder, der ligger i de enkelte platforme - heriblandt Wordpress og Drupal - som kan dække små som store sites.

Konklusion

Få opsat cache på dit website, så serveren meget hurtigere leverer indhold til dine besøgende. Forskellen kan mærkes og er en god investering. Benyt speedtest til at dokumentere hastigheden før og efter optimering samt løbende tests.

Peter Sørensen

Optimerings eksperten

Peter Sørensen
Optimerings ekspert og pragmatisk programmør

Vi tager over der hvor mange giver op. Optimering kan være på serveren, i databasen, selve kodebasen eller levering af billeder, javascript og stylesheets.

Sådan får du hjælp

Skal du have en ny hjemmeside så kontakt Peter på 28 43 42 39 eller brug vores kontakt form og så vender vi tilbage til dig.

100+
Projekter gennemført
til tiden
60+
Kunder har vi haft
glæde af at hjælpe
450
udviklingstimer til
rådighed hver måned
55
WordPress
løsninger udført